Харесва ми да се разхождам на пазара в Петрич. Освен наредените сергии с плодове и зеленчуци внесени от съседна Гърция, има и скромни щандчета на бабите и дядовците. Е, точно от тези щандчета обичам да пазарувам. Доматите не са с идеална форма, а чушките са криви, но постигам две цели:
- Всичко е естествено и вкусно.
- Подпомагам възрастните хора да се справят по-добре финансово.
Обичам да купувам билки от един дядо. Когато той продава на пазара – на 50 метра от него мирише на любимата ми дива мента (джоджен) и градинска чубрица. Буквално затварям очи и се оставям на носа ми да ме води.
Миналата година един ден в началото на септември докато се разхождах по пазара търсейки смокини виждам една баба да продава различни видове мед и билки. Спирам се пред нея и я поздравявам. Тя ми се усмихва с беззъба усмивка и започва с “Чедо, шо ке ти требва?” Още тук ме спечели. И така от дума на дума разбирам, че продава меда на едни пчелари от Пирин и Алиботуш. Алиботуш или планина Славянка се намира на изток от Петрич и е резерват от 1951г. Малка цветна планина – там виреят едни от най-редките ендемити в България. Там расте и дивият и прекрасен Мурсалски чай или както местните му казват Алиботушки чай. Обяснява ми, че меда от Алиботуш е един от най-вкусните и полезни видове мед, защото билката е с абсолютно уникални и магични свойства и допълва. “Чедо, и Алиботуш имам. Див, от планината. Ама само 5 стръкчета имам, ако искаш ке ти докарам още.” Искам разбира се.
Купих единствения буркан мурсалски мед и 5-те стръкчета мурсалски чай. Обеща ми да ми донесе още и да пратя баща ми да ми ги вземе. Така и направих!
- Мурсалският мед е едно истинско природно чудо и много, много рядък. Билката цъфти юни и юли в по-ниските части на планината и август в по-високите. Количеството мед, което се образува за това кратко време не е много. Той, разбира се е смесен и с други билки, но основната е мурсалския чай. Цветът е махагонов, ароматът уникален, а вкусът прекрасен. Има и фалшив мурсалски мед. За да създадат усещането на мурсалския чай в бурканче с мед слагат 2-3 стръка от билката и те пускат в него част от аромата си, но това не е мурсалски мед.
- За ползите от този великолепен чай няма да се спирам подробно – има много информация в нета. Само ще маркирам, че той съдържа точно 22 микроелемента от Менделеевата таблица – сред които калий, магнезий, калций, цинк, желязо, кобалт, мед, селен, натрий, също така фолиева киселина, Вит. С, Вит. Д, вит. Е, изключително голямо количество флавоноиди, феноли, гликозиди, танини, терпеноиди, етерични масла, урсолова и олеанова киселина и други.
- Сутрин замества кафето, защото тонизира много, дава енергия и сила. Ако пиете вечер, няма шанс да заспите, за сметка на това мъжа ви ще бъде щастлив.
Как го приготвям аз?
Ами правя си запарка. 4 стръкчета от мурсалския чай се заливат с 1 литър вряла вода в порцеланов чайник. Завивам го с кърпа за да запазя топлината по-дълго време и оставям за 40-50 минути, понякога повече – оставям го да изстине. Прецеждам с тензух, в никакъв случай метална цедка, но често само изваждам стръкчетата и внимателно приспивам от чайника.
Как и за какво се използва?
Ами първото му предназначение е да го пия. Най-добре е да се пие неподсладен (има леко ментов, много приятен вкус), жълт цвят, но аз често му добавям и лъжица мурсалски мед, което увеличава вкусовите му качества и полезните му свойства. Но медът не го слагам в топъл чай, само в хладък или студен за да се запазят качествата му.
Запарката може да се консумира така направена или да се разреди с вода, лимонов сок.
Невероятен имуностимулатор, увеличава потентността, защото е мощен афродизиак, подобрява цялостното действие на организма, заради съдържащите се в него биологично активни вещества, които представляват биостимулатори, благодарение на които организмът сам изгражда нови молекули на кръвта и оттам нови ферменти, невромедиатори и пептиди. Организмът се самолекува. Помага при астма, диабет, черен и бял дроб, релаксира нервната ситсема, има антиейдж действие заради многото антиоксиданти в състава си. И още много, много ползи. И освен това чаят от мурсалски мед е подходящ и за малки деца.
Ако ви интересува в интернет има много статии за ползите от чая. Той е защитен в червената книга на България и това, което се продава по био магазините е от производители, които го засяват и отглеждат при максимално близки почвени и климатични условия.
А какви са ползите за косата и кожата, ще питате вие ? Ами стигнах и до тях – ето ви моите рецепти 🙂
В шишенце с пулверизатор слагам мурсалски чай. Държа го в хладилник и го използвам до седмица. Използвам го вместо флорална вода в моите рутини, пръскам по лицето, когато се сетя през деня, защото е много освежаващо и епидермалната ми бариера го харесва.
Също така за успокоение на скалпа от раздразнения, за стимулиране на космените фоликули пръскам скалпа, масажирам с наведена надолу глава. Няма утежняване, това е просто водна субстанция. Можете да го правите винаги, когато ви дразни скалпа, а поради силните му антимикотични и антимикробни свойства тази запарка мурсалски чай облекчава дерматити, себорея и пърхут.
И една бърза маска подходяща както за лице така и за скалп:
В 1 с.л. Хума/глина по избор (има различни видове, като някои от тях са много подходящи и за скалп поради противокосопадните или антимикробните си свойства) се добавя мурсалски чай докато сместта стане каша. Ако искате можете да добавите и мед – какъвто имате – 1 ч.л. (Аз добавям от мурсалския мед). На почистена кожа се нанася плътен слой, периодично се пръска с мурсалски чай от спрей за да се поддържа сместта влажна, защото хумата се активира когато е мокра и за да постигнем максимален ефект от нея – не трябва да я оставяме да изсъхва, затова е добре периодично да се мокри със спрей мурсалски чай. Преди да отмиете все още влажната маска масажирате леко с пръсти лицето и правите лек скраб.
По същият начин се нанася на скалпа, косата се вдига на кок и се покрива с найлонова шапка за баня за да не изсъхва бързо маската. Стои се 10-15 минути и маската се отмива, като преди това също се прави лек масаж, без да се натиска силно за скраб на скалпа. Ако имате омазняващ се скалп, използвайте зелената глина (или мароканска глина) в тази маска, защото тя регулира омазняването и след такава маска ще чувствате скалпа си чист по-дълго. Ако имате косопад – бялата глина е най-подходяща, а при пърхут – синята. По същия начин, когато изплаквате маската намокряте косата и правите лек скраб нежно с пръсти и отмивате. След това миете косата както обикновено.
Природата ни е пълна с ценни растения, когато ги познаваме знаем кое да консумираме и ползваме и кое да избягваме.
Тази статия е авторска, цитирането или използването й в цялост или части от нея без съгласието ми е нарушаване на Закона за авторските и сродните права.